Pašta: Lazanje rice
Sastojci: za 4 obroka - 500 g lazanja rica Paštaria, 2 dl vrhnja za kuhanje Tonka, 500 g srdela, crveni luk, češnjak, 800 g pasate od pomidora, 100 g kapara, 100 g maslina, 2 dl bijelog vina, 100 g oštrog brašna, 100 g sir Grana Padano, maslinovo ulje, peršin, začini: sol, papar
Priprema
Očišćene sardele uvaljati u oštro brašno i popržiti na maslinovom ulju. Gotove sardele odložiti na papir. U maslinovo ulje od prženja dodati luk, češnjak i pasatu od pomidora. Pomiješati, začiniti i dodati usitnjeni peršin, kapare i narezane crne masline. Umak podliti bijelim vinom. Kuhati 15 minuta uz miješanje. Na kraju dodati Tonka vrhnje za kuhanje, promiješati i posložiti popržene sardele u umak. Kratko prokuhati. U gotov umak dodati skuhane lazanje rice i poslužiti uz naribane listiće sira Grana Padano. Dobar tek uz Paštariu!
"Plava dolina" okrunjena je "Brončanim rezancem" za najoriginalnije jelo od strane međunarodnog žirija na 2. Festivalu tjestenine u Opatiji.