Pašta: Durum vijak
Sastojci: 500 g tjestenine durum vijak, grah, 3 žlice masti, šaka slanine, 2 glavice luka, 2-3 mrkve, malo korijena celera (po želji), 3 lista lovora, sol i papar po želji, sušeno meso, vezica peršina, žlica brašna.
Priprema
Fažol/Grah namočite u hladnoj vodi noć prije kuhanja.Ujutro ga stavite kuhati i kada provrije bacite prvu vodu.
Na 3 žlice masti ispržite šaku sitno sjeckane slanine i 2 nasjeckane na sitno glavice luka. U luk dodajte naribane 2-3 mrkve i malo korijena celera te dinstajte 15-ak min. U to dodaje fažol, vode da ga prekrijete, soli i papra po želji, 3 lista lovora i sušeno meso.
Kada je fažol skoro gotov, odvojite i propasirajte (ili izblentajte) 1/3 smjese koju pomiješate sa unaprijed pripremljenom zaprškom (2 žlice masti, 2-3 češnja češnjaka,vezica peršina i žlica brašna) i sve skupa umješajte u ostatak fažola/graha. Zadnjih 15 min kuhanja ubacimo kobasice narezane na kolutove i Paštaria tjesteninu.
Dobar tek!
Autorica recepta: Anika Makovac Djanješić