Pasta: Šurlice premium
Ingredients: Paštaria premium šurlice 500 g, 30 g Tonka maslaca, 500 ml Tonka vrhnja za kuhanje, 2 češnja češnjaka, 1 limun, 150 - 200 g špeka ili dimljene pancete (narezan ili u komadu), malo svježeg peršina, komad tvrdog kravljeg sira (parmezan ili grana), sol, papar, po želji čili, po potrebi dodati Tonka mlijeko i maslac ako je umak pregust
Preparation
1. Čips od špeka: izrežite špek/pancetu na tanke šnite ili već izrezane stavite pržiti na zagrijanu suhu tavu. Pecite na jakoj vatri i okrećite da se zazlati s obje strane. Kada se zazlatio i mast se otopila izvadite kriške špeka na papirnati ubrus kako bi upio višak masnoće.
2. U dosta vrele vode stavite kuhati tjesteninu, kuhajte koliko piše na vrećici.
3. U međuvremenu pripremite umak, masnoći od špeka dodajte komad maslaca, kad se maslac otopi dodajte sitno nasjeckani češnjak, na to naribajte malo korice limuna i istinite i malo soka (ako volite ljuto ovo je trenutak za dodati čili).
4. Kratko sve pržite i polako ulijevajte vrhnje – dobro miješajte kako bi umak što bolje sjedinili (najbolje je koristiti pjenjaču).
5. Smanjite vatru i u umak dodajte oko g ribanog sira. Po želji još posolite i popaprite.
6. Ako vam je umak jako gust dodajte još malo mlijeka i mali komad maslaca, ugrijanom umaku dodajte skuhanu tjesteninu. Dobro promiješajte.
7. Sve pospite sitno sjeckanim peršinom, natrgajte čips od špeka, te dobro promiješajte i poslužite.
Poslužite odmah, pri posluživanju po vrhu pospite s još sira. Dobar tek uz Paštariu!
Autor recepta: Hungry Mile (Mile Butorac)