Istarski kokošji žgvacet s fužima

Pašta: Fuži premium

Sastojci: Porcija za 4-6 osoba: 500g Paštaria premium fuža, pola kokoške (cca 1,5 kg), 3 glavice luka, mrkva, peršin, cherry rajčice, korijen celera, češnjak, koncentrat rajčice, domaća šalša, mažuran (timijan), list lovora, ružmarin, bijelo vino, sol, papar, kokošji temeljac

Priprema

Najprije je potrebno odkostiti kokoš, te joj odstraniti kožu. Kožu i kosti koje smo odstranili iskoristitii ćemo za kuhanje temeljca, u kojeg ćemo dodati jedan pečeni luk (ispecite ga kratko direktno na plinskom plameniku), nekoliko grančica peršina, jednu mrkvu, korijen celera, nekoliko češnja češnjaka. Temeljac neka kuha na laganoj vatri dok pripremate ostatak jela. U drugi lonac na ulje stavite dinstati 2 glavice isjeckanog luka i nasjeckanu mrkvu. Dinstajte dok se luk i mrkva ne počnu potpuno raspadati, te im dodajte malo temeljca kako bi dodatno omekšali. Kada voda ispari dodajte jednu jušnu žlicu koncentrata rajčice, te kratko popržite. U to dodajte komade mesa i pržite dok ne izgube vlastiti sok. Zatim je meso potrebno začiniti sa soli, paprom, malo sjeckanog peršina i češnjaka. Pržiti dok ne dobije lijepu boju te dodati domaću šalšu. Popržiti još kratko te dodati oko 1,5 dcl domaćeg bijelog vina, list lovora, vršak mažurane i grančicu ružmarina. Kada tekućina ispari, zaliti temeljcem i kuhati još oko 1,5 h ili dok meso potpuno ne omekša. Gotovi umak preliti preko Paštaria fuža koje smo u međuvremenu skuhali u slanoj vodi. Dobar tek uz Paštariu!

Autor recepta: Vedrana Jakus Matešković

IMG_20200118_090718.jpgIMG_20200118_122450.jpg
Povratak na listu recepata

Prijavite se na naš Newsletter i primajte obavijesti o novim prodajnim lokacijama i novim receptima